首頁  /  項目   /  景觀  /  正文

太原龍潭公園棲鳳湖改造景觀設計 | 原筑景觀

原筑景觀 2018-12-11
原創
  • 項目名稱:
    太原龍潭公園棲鳳湖改造
  • 項目地點:
    山西太原
  • 項目規模:
    2公頃
  • 設計公司:
  • 委托方:
    太原市龍潭公園
  • 攝影師:
    宋旭、李昱敏

場地位于太原龍潭公園內,面積2公頃,其中的水塘名叫棲鳳湖。公園建于50年代,湖中小島原來是動物園的觀鳥島。整個園子的目的只為觀看,它是一個舞臺,水中的島是布景,水鳥是演員。

The site is located in Taiyuan Longtan Park, an area of 20 000 m2, of which the name of the pond called Lake Qi Feng. The park was built in the 1950s and the island was originally the zoo's bird watching island. The purpose of the whole garden was only to watch. It was a stage, the island in the lake was the scenery, the waterfowls were the actors.

島和岸之間的水面和欄桿把觀眾與布景隔開,水邊一圈欄桿之內的范圍已經不是現實世界,它以劇場的形式再現了另外一處想象的“自然”,呈現的是一種看與被看的關系。

The water along with railings on the shore separated the audience from the scenery, and the scope inside the waterside railing was not real world. It represented another imaginative "nature" in the form of a theatre and conveyed a relationship of seeing and being seen.

隨著動物園的搬遷,鳥島表演功能謝幕,雖然空間結構沒有變化,但整個棲鳳湖權力結構卻已不在。取消原有的觀鳥活動后,湖心島成為荒島,高高的駁岸和圍欄由邊界變成了阻隔。

With the relocation of the zoo, bird island performance came to its curtain call, although the spatial structure had not changed, the whole power structure of the lake was no longer there. After the abolition of the original bird-watching activities, the island became a desert island, high revetment and fence changed from a border into a barrier.

怎樣重塑棲鳳湖的權力結構,并承載新的城市生活便成為我們設計的入手點。

How to reshape the power structure of the Lake Qifeng and carry the new city life become the start point of our design.

鳳棲湖龍潭公園改造前.jpg

改造前后對比在改造設計中,我們在沿湖的一圈以廊架、臺階、水景設置多個新的中心。新的中心成為新的舞臺,老人和孩子以及其中的每個人既是演員又是觀眾。

In the renovation, we set pergola, steps and waterscape as a number of new centers in the circle along the lake. The new centers became the new stages, the elderly and the children, and everyone here were both an actor and an audience.

同時我們拆除駁岸,使人可以來到水邊,親近水面,湖心島被恢復為生態島,水鳥重新在上面安家。隨著周邊城市土地的開發,這個城市的中心公園變成了居住區公園,住戶在陽臺上便可鳥瞰全園。

At the same time, we removed the revetment, people can come to the water front; restored the island to an ecological island, waterfowl can resettle in it. With the development of the surrounding city land, the city's central park has become a residential park, which could be seen from the residents’ balconies

 共享與私有、開放與封閉之間的界限日益模糊,整個公園最后成為了一個大舞臺,其中的每個人都是演員,而高層住宅的陽臺成為了觀眾席。

The boundaries between sharing and privatization, openness and closeness are increasingly blurred, and the whole park has finally become a big stage, in which everyone is an actor, and the high-rise residence balconies have become an auditorium.

棲鳳湖公園的改造是我們對這種復雜城市公共空間進化的一種閱讀和介入,我們的景觀改造使它從單一中心變為多中心,從簡單變為復合雜糅,從儀式感轉化為生活化,從單一目的變得更加包容。

The renovation of Lake Qifeng Park is a kind of reading and intervention of the evolution of this complex urban public space. Our landscape renovation has changed it from a single center to a multi-center, from simple to complex, from ritual to life, from a single purpose to more inclusive.

改造后,場地被重新納入到了周邊居民的生活之中。居民們和游客們在湖邊散步健身、小朋友喂魚看鳥,老年人聽戲唱歌,新的公園給它們提供了不同尺度的場地,同時也重新塑造了一種日常生活的景觀。

After the renovation, the site was re-incorporated into the life of the surrounding residents. Residents and tourists walking in the lake fitness, children feeding fish or watching birds, the elderly listening to the opera or singing, the new park provides them with different scales of the space, and reshapes a landscape of the daily life.

_MG_3659.jpg


版權聲明:本文由作者于景觀中國網發布,僅代表作者觀點,不代表景觀中國網立場。如轉載、鏈接、轉貼或以其它方式使用本稿,需注明“文章來源:景觀中國網”。如有侵權,請與發布者或我們聯系。
投稿郵箱:
[email protected]
聯系電話:010-62747757

打賞
  • 給Ta打個賞

1

發表評論

熱門評論

相關項目

单双中特、